Ангеліна Андраш закінчила університет три роки тому. Отримавши диплом магістра, пішла працювати в школу. Викладає дві дисципліни англійську та німецьку мови. Проте зарплата педагога – суцільне розчарування. «Я працюю в державній школі. «Моя зарплата сягає 6 тисяч гривень. Це недостатньо, щоб прожити, прогодувати себе і свою родину. Це дуже і дуже мала зарплата», – твердить Ангеліна.

 

Після уроків в школі повертається додому і сідає знову за викладання. Тепер уже в онлайн-школі, яку сама ж і зорганізувала. Розуміє, що такий ритм витримати довго не вдасться: «Дуже багато молодих і перпсективних вчителів їдуть за кордон. Перспективи роботи у школі наразі розмиті».
Найбільше нині в школах не вистачає саме вчителів англійської, інформатики, математики, груп подовженого дня, соціальних педагогів.  Директор Ужгородського ліцею каже, що йому дивом вдалося заповнити всі 12 вакансії. Але не впевнений, що надовго. «Коли вони отримають свою першу зарплатню, на жаль, надовго не затримаються. Бувало так – я взяв учителя, але пропрацювавши місяць та отримавши зарплату, вчителі позвільнялись. Ось таку маємо реальність», – відзначає директор Ужгородського ліцею імені Августина Волошина.
У країні, за словами міністра освіти і науки Оксена Лісового «колосальний дефіцит» кадрів у школах. Значна частина вчителів виїхала через війну, інші звільнились через низьку зарплату. В Ужгороді близько трьох десятків вакансій. На Закарпатті – 200. В бюджеті ж на підвищення зарплат коштів немає. «На наступний рік в бюджет закладено стільки коштів, скільки було в 2024. Вдасться забезпечити стабільні виплаті зарплати вчителям», – наголошує Маряна Марусинець, директор департаменту освіти Закарпатської ОДА.
Наразі після підвищення податків, зокрема військового збору, реальна зарплата вчителів зменшиться. А це значить, що знайти бажаючих вчити дітей за трохи більше, ніж 6 тисяч гривень, стане ще важче.

 

Євген Соломін

Іван Шимко