13 вересня Україна повернула з російського полону 49 українців, серед яких військові та цивільні. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський.

Серед звільнених з полону воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також цивільні.

«Зокрема, Леніє Умєрова — дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька. Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць „Азовсталі“. Вдома й Герой України, військовий медик Віктор Івчук.», — написав Президент.

Президент підкреслив, що кожен наш військовий, який бере в полон російських окупантів, і кожна служба, що знешкоджує російських диверсантів та колаборантів, наближає момент звільнення наших громадян.

«Ми повинні повернути додому всіх наших людей — і військових, і цивільних», — резюмував Володимир Зеленський.

За повідомленням Координаційного штабу, цей обмін є особливим, оскільки вперше за тривалий час вдалося звільнити жінок з полону.

«Серед звільнених 23 жінки, зокрема цивільні українки, які були затримані та незаконно ув’язнені росіянами ще до початку повномасштабного вторгнення. Також вдалося звільнити жінок, які зазнали жорстокого поводження, зокрема через примусову участь у так званому „судовому процесі“ над захисниками Маріуполя», — зазначається в повідомленні.

Загалом звільнено 23 солдатів та сержантів, 19 офіцерів. Серед них восьмеро представників ЗСУ (у тому числі двоє з ТрО), двоє з Нацполіції, четверо прикордонників, 13 військових моряків, 15 захисників Маріуполя та Азовсталі з Нацгвардії. Решта семеро — цивільні.

Звільнені оборонці служили на Донецькому, Луганському та Херсонському напрямках.

Останній обмін відбувся 24 серпня, коли вдалося повернути 115 військових з полону.