З листопада 2023 року ГО «Щасливі діти» разом із партнерами з Чехії, Словаччини та Польщі реалізовувала на Закарпатті міжнародний проєкт «Ігри з прав людини». У рамках проєкту 20 молодих людей з усієї України, під керівництвом менторів, ігропрактиків та юристів, створювали авторські настільні ігри на тему прав людини.

Результатом кількамісячної роботи стали 4 настільні ігри, які можуть використовуватися педагогами для викладання правознавства в навчальних закладах. Ці ігри також стануть корисним інструментом для всіх, хто прагне цікаво провести час та здобути нові знання у сфері права, що має застосування як в Україні, так і за її межами.

Всі ігри, що створили учасники, – настільні. Серед них:

  • «(По)за законом» – гра, у якій можна дізнатися про законодавство інших країн та перевірити свої знання у цій галузі.
  • «Праволандія» – гра, яка допомагає учасникам краще зрозуміти свої права, аналізувати різні ситуації та взаємодіяти у соціумі.
  • «Гендерна рівність» – гра, спрямована на розвінчування гендерних стереотипів та упереджень
  • «Set The Right» («Вибери правильне») – гра, покликана зацікавити школярів старших класів темою правознавства, розвинути критичне мислення та аналітичні здібності, навички командної роботи.

Розробка «Ігор з прав людини» здійснювалася за участі професійної дизайнерки. Всі ігри були попередньо протестовані під час ігрових сесій у кількох навчальних закладах Закарпаття.

На презентації в Ужгороді молоді розробники поділилися своїм досвідом участі в проєкті, розповіли про зміст і значення ігор, а також їхню користь для інших. На заході були присутні тренери та ментори проєкту, включаючи міжнародних представників.

Проєкт частково фінансується урядами Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини через Вишеградські гранти Міжнародного Вишеградського фонду, що підтримує ідеї сталого регіонального співробітництва в Центральній Європі.