На Закарпатті викрили два випадки організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України.

Підозру в рамках розслідування висунули 46-річному голові військово-лікарської комісії (ВЛК) при районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, медичній сестрі центральної лікарні у Хусті, а також місцевому жителю. Усі вони діяли в складі організованої злочинної групи. Окрім того, підозру отримав 53-річний уродженець Хмельницького.

Встановлено, що підозрювані організовували схеми, за якими за грошову винагороду виготовляли фальшиві офіційні медичні документи. На основі цих документів військовозобов’язаних визнавали непридатними до військової служби та виключали з військового обліку, що дозволяло їм безперешкодно покидати країну під час воєнного стану.

У ході слідчих дій задокументовано отримання медсестрою та її спільником двох «траншів» неправомірної вигоди в розмірі 5000 і 1500 доларів США. Гроші планували розподілити між усіма учасниками схеми. Іншого підозрюваного викрили під час отримання 6000 доларів США за забезпечення громадянину групи інвалідності.

Затриманих взято під варту в порядку ст. 615 КПК України. Під час 26 санкціонованих обшуків у медичних закладах та помешканнях підозрюваних вилучено медичну документацію, чорнові записи, телефони, ноутбуки, грошові кошти та інші речові докази, що підтверджують їхню протиправну діяльність.

Наразі трьом затриманим обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Голові ВЛК вручено клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та відсторонення від посади. Слідство також перевіряє причетність інших членів військово-лікарської комісії до цього злочину.

Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону