Відомо, які області вже готові до початку опалювального сезону.

З появою перших прохолодних осінніх днів українці почали очікувати на подачу опалення.

Chas News повідомляє, коли слід очікувати тепла в домівках та які тарифи будуть діяти в опалювальному сезоні 2024/25.

Зазвичай опалювальний сезон в Україні стартує в другій половині жовтня. Рішення про його початок ухвалюють місцеві адміністрації, коли середньодобова температура протягом трьох днів тримається на рівні +8 °C.

Це часто відбувається в період з 15 до 30 жовтня, але дата початку опалювального сезону може варіюватися в різних регіонах України в залежності від погодних умов.

Опалення в таких закладах, як школи, дитячі садки та лікарні, може бути запущене раніше, якщо температура знижується до критичних значень.

У Києві опалювальний сезон планується розпочати приблизно 15 жовтня, але ця дата може змінитися залежно від погодних умов. На запуск систем також впливають позапланові ремонти та готовність комунальних служб, про що повідомив мер столиці Віталій Кличко.

Якщо температура не зміниться, 15 жовтня тепло з’явиться й у домівках мешканців Чернігова. В Одесі ж тепло у квартирах зазвичай з’являється лише після 1 листопада в останні кілька років.

Також було зазначено, що до опалювального сезону готові Рівненська, Волинська та Дніпропетровська області.

У ГК «Нафтогаз України» нагадали, як зробити зиму комфортнішою та економнішою:

  • Утепліть вікна та двері, закрийте наявні щілини, щоб зберегти тепло в квартирі;
  • перевірте обладнання, запросивши фахівця для огляду електропроводки та обслуговування котла, щоб уникнути несподіваних поломок;
  • оптимізуйте простір біля батарей, прибравши меблі, піднявши штори або знявши декоративні панелі, щоб тепло краще розподілялося в домі;
  • подбайте про додаткове джерело тепла, перевірте роботу обігрівачів, теплої підлоги та кондиціонерів;
    разом із сусідами утепліть спільні приміщення, такі як під’їзди, підвали та горища, що допоможе зберегти тепло в будинку і зменшити витрати на опалення.

Нафтогаз України продовжив фіксований тариф на газ на рівні 7,96 грн за кубометр до 30 квітня 2025 року. У інших постачальників ціни коливаються від 7,70 до 9,99 грн за кубометр.

Для виробників тепла вартість газу залишиться на рівні 7 420 грн для населення та 16 390 грн для бюджетних установ за тисячу кубометрів.