На Закарпатті діє обласна програма, згідно з якою усі мешканці регіону можуть отримати компенсацію в розмірі 35 тисяч гривень на встановлення гібридних сонячних електростанцій у приватних домогосподарствах, які зможуть генерувати енергію для власних потреб та передавати її частину за зеленим тарифом обленерго. Відшкодування надається фізичним особам у вигляді фінансової допомоги з обласного бюджету на безповоротній основі.


На випадок повного блекауту підзарядитися енергією можна в пунктах Незламності. Вони є у всіх населених пунктах Закарпаття. Один із них розташований в приміщенні обласної державної адміністрації. Інтернет, тепло, вода тут є завжди. Світло – теж. Але поки у цьому необхідності немає. Тож пункти Незламності перебувають в режимі очікування. Прогнози в енергетиці в очікуванні цієї зими різні: загроза обстрілів не зникла, зберігається надзвичайно висока ймовірність тривалих знеструмлень у морози.

Закарпаття частково забезпечує себе альтернативними засобами енергії. В одному із дворогосподарств Ужгорода його власниця Емілія Євтушенко показую, як сонце генерує електрику для її будинку. Ідею встановити сонячні батареї на дах власного будинку виношувала два роки. Наважилась після  літніх блекаутів в Ужгороді та безкінечних графіків відключень. Нині на даху її будинку 6 сонячних панелей. Хоче ще додати стільки ж. цього вистачить і собі, і людям. «Підрахувала, що вартість купівлі та встановлення сонячних батарей – 300 тисяч гривень. За 8-9 років окупиться», – стверджує Емілія.

Усі закарпатці, хто встановив гібридні сонячні батареї можуть отримати  компенсацію за придбане обладнання. В регіоні діє обласна програма.   Віталій Бабідорич, заступник керівника Закарпатського обласного фонду  інвестування об’єктів соціальної сфери та промисловості стверджує: «Сума компенсацій – 35 тисяч гривень. Відшкодування надається у вигляді фінансової допомоги на беззворотній основі».

Чимбільше в регіоні буде острівців такої  децентралізованої системи енергозабезпечення, тим легше буде пройти зиму. Тим часом Емілія Євтушенко почала готувати документи для отримання компенсації. В обласному бюджеті гроші є. 2 млн грн.

Євген Соломін, Іван Шимко

ПравдаЄ