Керівники та духовенство релігійних організацій Закарпаття звернулися до голови Міжконфесійної духовної ради при Закарпатській ОВА Олександра Фабіана з вимогою скликати збори Ради для обговорення доцільності присутності представників УПЦ МП у Раді Церков.

Про це повідомляє сайт Мукачівсько-Карпатської єпархії ПЦУ.

У документі зазначено, що в червні 2023 року на Закарпатті заборонили діяльність релігійних організацій, пов’язаних із РФ. Відповідне рішення під назвою «Про зміцнення національної безпеки у сфері діяльності громадських та релігійних організацій на території Закарпатської області» ухвалили депутати на 10-й сесії Закарпатської обласної ради.

Автори звернення підкреслюють, що вони не можуть і не будуть проводити жодних спільних рішень, богослужінь чи засідань у присутності представників так званих «Хустської та Мукачівської православних єпархій». Керівниками цих єпархій є митрополит Марк (Петровцій), єпископ Симеон (Голубка), митрополит Феодор (Мамасуєв) та єпископ Іларій (Гаврилець), які досі належать до Української Православної Церкви, що, всупереч законодавству, не змінила своєї назви на Російську Православну Церкву в Україні. Автори закликають до переговорів щодо об’єднання в Помісній Православній Церкві України лише після офіційного виходу цих ієрархів з церковної структури країни-агресора.

Керівники та духовенство релігійних організацій Закарпаття також зазначили, що Міжконфесійна духовна рада не проводила зборів з серпня 2020 року, а її керівник проігнорував попередні звернення щодо перегляду доцільності участі УПЦ МП в цьому органі.

“На знак протесту проти таких дій, 11 листопада 2022 року ми офіційно заявили про вихід з Міжконфесійної духовної ради Закарпаття на всіх рівнях, оскільки там досі залишаються представники Закарпатських єпархій УПЦ, що перебувають в єдності з Московським патріархатом. Однак сьогодні ми розуміємо, що не можемо ігнорувати майбутні рішення ради, доки в її складі залишаються представники МП”, — йдеться в документі.

Автори звернення,  вимагають:

– Скликати засідання Міжконфесійної Духовної Ради Закарпаття, з обов’язковою присутністю представників Православної Церкви України, з наступним порядком денним :

– Про включення до складу Міжконфесійної Духовної Ради Закарпаття представників Закарпатської єпархії ПЦУ;

– Про включення до складу Міжконфесійної Духовної Ради Закарпаття представників Мукачівсько-Карпатської єпархії ПЦУ;

– Про включення до складу Міжконфесійної Духовної Ради Закарпаття представників Ужгородсько-Хустської єпархії ПЦУ;

– Про доцільність перебування представників УПЦ МП в Міжконфесійній Духовній Раді Церков при Закарпатській ОВА.

– Про переобрання голови Міжконфесійної Духовної Ради Закарпаття.

Від імені парафіян та духовенства Закарпаття:

єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій

єпископ Мукачівський і Карпатський Віктор

єпископ Ужгородський і Хустський Кирил

Голова релігійної організації «Закарпатська релігійна громада Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви» Єнокян Карен.