“Байрактари” бувають різні. Той, про який розкажемо ми – не літає, із солодким смородиново-базиліковим смаком і теж приносить “вбивчу” насолоду. Правда гастрономічну.

Торт із іменитою назвою створила ужгородська кондитерка Маріанна Долинна. Так жінка забажала зробити свій внесок у наближення перемоги, а заразом і у популяризацію ужгородської гастрономії, роблячи те, що вміє найкраще – виготовляти десерти.

Із авторкою “Байрактару” ми зустрілись у її кондитерській по вулиці Капушанській “Cake studio by Marianna”. Тут торт можна скуштувати одразу.

Приготуванням десертів Мар’яна займається уже більше десяти років. Починала пекти вдома для родини, а також під замовлення для знайомих і друзів. В результаті справа так захопила, що стала справою життя і сьогодні кондитерка з легкістю вигадує черговий цікавий рецепт, щоб здивувати своїх клієнтів. Як каже сама жінка, “найголовніше робити все з душею і натхненням, жити тією справою, якою займаєшся і тоді все вийде”.

За шматочком десерту, оформленого у жовто-блакитних кольорах та прикрашеного тризубами, ми розпитали авторку про ідею з назвою, рецепт та попросили її сказати кілька надихаючих настанов для кондитерів-початківців.

Чому саме «БАЙРАКТАР»? Як прийшла думка використати саме таку назву?

– Хотілося назвати тортик назвою, яка буде символізувати нашу перемогу, адже саме така зброя як байрактар допомагає нашим хлопцям на передовій знищувати орків. Хочеться щоб цієї зброї було як найбільше, і ми перемогли якнайшвидше.

Як створювався рецепт?

– Секрету цього рецепту не існує. Це був поклик душі. Хотілося створити щось особливе, цікаві поєднання смаків. Тут конфі зі смородиною та базиліком, хрусткий прошарок праліне з фундуком.

Чи користується БАЙРАКТАР популярністю у клієнтів?

– Так, як тільки ми почали його створювати, наші клієнти зацікавилися чимось новеньким, з‘явилися поціновувачі, які брали цілий тортик повторно. Тому зараз «БАЙРАКТАР» користується попитом.

Що найважче у приготуванні?

– Для нас тут складного немає нічого, адже ми робимо усі тортики з душею. Завжди намагаємося придумати щось новеньке.

Чи є у вас цікава історія пов‘язана із цим тістечком?

– Цікавим вийшло, коли прийшов до нас один з клієнтів, також поціновувач «БАЙРАКТАРУ», взяв цілий тортик, а наступного дня повернувся і запропонував нам розширитись. Взяти в аренду приміщення, з якого ми нещодавно з‘їхали. Ну ми відмовились, звичайно. Ми уже розширилися, а відкриття ще однієї кав‘ярні поки не плануємо.

Що б ви порекомендували починаючим кондитерам, які намагаються привнести щось своє у виробництво?

– В першу чергу натхнення. Бажання створити щось прекрасне. Вдячних клієнтів, які надихають та не зупинятись на досягнутому.

Перший їстівний “Байрактар” можна скуштувати у кондитерській пані Маріанни “Cake studio by Marianna” в Ужгороді, по вулиці Капушанській 134.

 

Анна-Марія Гецко

ПравдаЄ