На Закарпатті традиційного передноворічно-різдвяного ажіотажу цього року немає. І таке продавці з ринків спостерігають вперше. Полиці та холодильники заповнені товаром, але покупців доводиться вишукувати. Попри відсутність покупців ціни на свята лишились високими.

 

Припинилось зростання картоплі на рівні 30-34 гривень. Яйця з 7-9 гривень за штуку опустились до 5 із половиною. М’ясо до свят торгувалось за 190-200 тепер на 10-20 гривень менше. Це саме стосується і домашніх ковбас, пікниці, закарпатського шовдаря, гурки.

Не втримали високих цін мандарини та апельсини. Зростають молоко, молочні продукти  та домашній сир, хліб додав в ціні гривню-дві.

І хоча передноворічного зростання цін не було, проте за рік теж м’ясо виросло на 30-40 гривень, сало на стільки ж, про картоплю та т.зв. борщовий набір годі й говорити – ціни тут за рік виросли майже на 100 %.

Між тим середньостатистична родина цього року витратить майже 1 400 гривень на продукти до святкового столу, а ще рік тому вартість була в межах 970 гривень. А попереду ще новий рік та ще одне Різдво. Тож витратися доведеться повторно.

Євген Соломін

Іван Шимко