У жовтні розпочався епідсезон 2024/25. Традиційно саме цієї пори зростає кількість випадків різних вірусних хвороб.

Про те, як на Закарпатті змінилася інфекційна захворюваність порівняно з минулими роками, на що нездужають краяни найчастіше та чого очікувати під час осінньо-зимового періоду, розповіли на брифінгу в ОВА.

«3 початку цього року в області зареєстрували 2 669 випадків інфекційних захворювань, без врахування грипу, ГРВІ та ковіду. Це на 8% більше, ніж за аналогічний період тогоріч, коли зафіксували 2 470 випадків. Інтенсивний показник захворюваності становить 218 осіб на сто тисяч населення», – відзначила завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Вікторія Тимчик.

Переважно хворіють дорослі – 59%, а діти – 41%. Серед дітей спостерігається зростання випадків кашлюка, менінгококової інфекції, кору та вірусних гепатитів.

Від початку року найпоширенішими захворюваннями серед мешканців Закарпаття були гострі кишкові інфекції (32%), туберкульоз органів дихання та вірусні гепатити (по 19%). У структурі загальної інфекційної захворюваності 8% (221 випадок) складають вакцинокеровані інфекції, при нормі 1–5%. Найчастіше фіксують кашлюк і кір.

Як зазначає Вікторія Тимчик, ситуацію може ускладнити підвищена захворюваність на грип та ГРВІ, адже період їх активності вже розпочався.

Протягом минулого тижня до медичних установ області з симптомами ГРВІ звернулися 3 678 осіб, що на 10% більше, ніж тижнем раніше. У 100 пацієнтів діагностували коронавірусну інфекцію, серед них 15 дітей та 85 дорослих, що на 16,3% більше, ніж у попередньому періоді. Загалом рівень захворюваності в Закарпатті перевищує середні показники в Берегівському та Ужгородському районах.

Крім того, в області реєструють випадки лептоспірозу, лайм-бореліозу, вірусних гепатитів А та С, кашлюка, кору і менінгококової інфекції, повідомив медичний директор Центру інфекційних хвороб та головний експерт департаменту охорони здоров’я ОВА зі спеціальності «інфекційні хвороби» Михайло Поляк.

«За 9 місяців у регіоні на лептоспіроз захворіли 42 особи, що на 48% менше, ніж минулого року. 29 таких пацієнтів звернулися до нашого Центру. Також у нас проходили лікування хворі на лайм-бореліоз – 36 стаціонарно та 62 амбулаторно», – наголосив Михайло Поляк.

Він повідомив, що в регіоні спостерігається черговий циклічний підйом захворюваності на гепатит А. З початку року захворіли 368 осіб, з яких 220 – діти. Найбільшу кількість випадків зареєстрували в Тячівському, Хустському та Берегівському районах.

За останні дев’ять місяців кількість хворих на хронічний гепатит С зросла на 29% порівняно з минулим роком. Серед дорослих виявлено 59 нових випадків. У Центрі інфекційних хвороб на обліку перебуває 658 пацієнтів з цим діагнозом, з яких 285 уже завершили лікування, а 87 ще продовжують отримувати медичну допомогу.

 Убезпечити себе від інфекцій можна й потрібно шляхом імунізації. Вакцини, які входять до переліку Національного календаря профілактичних щеплень, можна отримати безкоштовно за направленням сімейного лікаря, інші – доступні до придбання за рекомендацією спеціаліста.