У вересні на YouTube був опублікований офіційний тизер нового повнометражного анімаційного фільму для дорослих «Наша Файта».

Однойменна ужгородська студія та Animagrad об’єднали зусилля, щоб створити стрічку, в якій поєднані теми сім’ї, дружби, зради, війни та пошуку себе із закарпатським колоритом.

Креативним продюсером фільму є український режисер Антоніо Лукіч, родом з Ужгорода. Творці планують широкий кінопрокат фільму в Україні, а також його показ на телебаченні та діджитал-платформах.

Видання «Район.Культура» опублікувало інформацію, як йде робота над анімаційним фільмом. Співавтори Михайло Карпенко та Іван Бонь розповіли, що працюють над удосконаленням сценарію, варіантів якого було кілька.

Сюжет фільму розповідає про 30-річного працівника заправки Сергія Пунька, який через помилку ангела смерті — кота Мікі — потрапляє на небо. Вищі сили, представлені архангелом з закарпатським акцентом, готові дати герою другий шанс. Але, щоб повернутися до життя, він має знайти людину, яка до нього небайдужа. Пошуки ведуть Сергія на фронт, у підрозділ «Чопські пірати», де й починається його головна пригода, наповнена історіями про любов, подвиги, прозріння та дух Закарпаття.

Прем’єра повнометражного фільму запланована на 2025 рік. Наразі автори шукають кошти на виробництво мультика.

«Ми б дуже хотіли працювати саме з тією крутою та професійною командою, яка створила нам тизер. Відповідно для виробництва повного метру необхідно залучити великий бюджет. Ми зараз подаємося на різні гранти, фонди, шукаємо певні приватні кошти, потихеньку акумулюємо свій бюджет. Саме від того, наскільки швидко це ми зробимо і буде залежати безперебійне виробництво мультфільму. Робота над завершенням повного метру займе близько року», — зазначає Михайло Карпенко.

У мультфільмі поряд з українською мовою звучатиме також закарпатський діалект, що є своєрідною даниною анімаційному серіалу «Наша Файта», започаткованому в 2013 році. Автори мультсеріалу використовували гумор, заснований на місцевих особливостях Закарпаття.

Всього вийшло п’ять епізодів, які станом на 12 червня 2024 року зібрали 3,2 мільйона переглядів. Як зазначив Михайло Карпенко, майбутній повнометражний мультфільм стане своєрідною адаптацією анімаційного вебсеріалу «Наша Файта», оскільки його шанувальники чекали на продовження та нові серії.

Автори «Нашої Файти» зазначають, що гумор є одним з основних інструментів при створенні повнометражного фільму, а діалект виступає як родзинка. Вони також додають, що сюжет фільму не є новим, і ця історія могла статися в будь-якому куточку світу та в будь-яку епоху.