Після завершення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, за бажанням матері або батька, одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до її трирічного віку.

Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

Окрім матері чи батька дитини, цю відпустку можуть повністю або частково використовувати також:

– бабуся чи дідусь;
– інші родичі, які фактично доглядають за дитиною;
– особа, яка всиновила або взяла дитину під опіку;
– один з прийомних батьків чи батьків-вихователів.

Право на відпустку для догляду за дитиною може використовувати лише одна з цих осіб одночасно.

Для отримання відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку необхідно звернутися до роботодавця з наступними документами:

  • Письмова заява на ім’я роботодавця;
  • Копія свідоцтва про народження дитини (для підтвердження віку дитини).

Бабуся, дідусь чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, отримують відпустку для догляду за нею до трирічного віку на основі довідки з місця роботи (навчання, служби) одного з батьків, що підтверджує його вихід на роботу до завершення цього терміну відпустки.

Особа, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до трьох років, може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. Якщо вона повертається на роботу, відпустка переривається, проте виплата допомоги при народженні дитини триває.

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років зараховується як до загального, так і до безперервного трудового стажу, а також до стажу роботи за спеціальністю.

Проте час, проведений у відпустці, не враховується до стажу, що дає право на щорічну відпустку.

Крім того, цей період зараховується до:

– страхового стажу як час, за який сплачені страхові внески, виходячи з мінімального страхового внеску;
– страхового стажу для призначення пенсії.

Перебуваючи в декретній відпустці, жінка, чоловік або інші родичі мають можливість достроково припинити її.

Про намір достроково завершити відпустку слід повідомити роботодавця не пізніше ніж за календарні дні до запланованого виходу.

В цьому випадку потрібно зазначити про своє бажання у відповідній заяві, на основі якої роботодавець видає наказ про достроковий вихід з декретної відпустки.

Після цього інший родич може оформити відпустку для догляду за дитиною до трирічного віку на своє ім’я.

Батьки при народженні першої та кожної наступної дитини отримують допомогу при народженні дитини у розмірі 41 280 гривень.

Виплата цієї допомоги здійснюється одноразово у сумі 10 320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами.

Право на відстрочку від мобілізації мають лише жінки. Чоловік, який іде у відпустку для догляду за дитиною, не може отримати відстрочку від призову на цій підставі.

Проте деякі категорії військовозобов’язаних чоловіків можуть отримати відстрочку від мобілізації. Наприклад, це стосується чоловіків, які мають трьох і більше неповнолітніх дітей, а також батьків-одинаків.