Комітет Верховної Ради з питань освіти визнав недоцільним виготовлення золотих та срібних медалей для випускників шкіл за кошти державного бюджету.

Комітет з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України ухвалив рішення визнати недоцільним централізоване виготовлення за кошти держбюджету золотих і срібних медалей у школах. Про це у соцмережі написав голова комітету Сергій Бабак.

“З 2015 року золота або срібна медаль не надає жодних переваг при вступі до закладів вищої освіти. Таким чином, медаль випускника є свого роду визнанням його рідної школи за досягнення в навчанні”, – зазначив нардеп.

Він також додав, що кількість медалістів зростає швидкими темпами: у 2019 році їх було 11,4 тисячі, а в 2024 – вже 24,8 тисячі. “У 2024 році медалісти становили майже 9,5% від загальної кількості випускників. Тобто кожен десятий – медаліст. Це вже серйозний показник! Усі дослідження свідчать про зниження результатів навчання, а кількість медалістів продовжує зростати. Це український освітній парадокс”, – підкреслив нардеп.

Бабак також зазначив, що списки медалістів формуються і подаються в лютому-березні, за кілька місяців до закінчення навчання. Це означає, що потенційних медалістів “підтягують” оцінками до кінця року, навіть якщо вони перестають старанно вчитися.

Водночас чинне законодавство не зобов’язує державу виготовляти медалі. Наприклад, наказ Міністерства освіти і науки від 17.03.2015 № 306, що затверджує Положення про золоту та срібну медалі, був прийнятий відповідно до статті 23 Закону України “Про загальну середню освіту”, який вже більше ніж 4 роки втратив чинність. Тому комітет рекомендував Міністерству освіти і науки України дотримуватись вимог нового Закону України “Про повну загальну середню освіту”.

Між тим міністр освіти і науки України Оксен Лісовий вважає, що питання скасування медалей у школах необхідно винести на громадське обговорення.

Ми НЕ відміняємо золоті і срібні медалі, – наголосив Сергій Бабак. – Школи і надалі можуть відзначати своїх найкращих випускників медалями. Ми вважаємо недоцільним витрачати мільйони гривень платників податків на централізоване виготовлення медалей. Впевнені, що засновники шкіл (територіальні громади) зможуть собі дозволити виготовлення медалей своїм найкращим випускникам, якщо захочуть”.

Тобто вручення медалей комітет хоче залишити, але не виготовляти їх за рахунок державних коштів. Це вписується в логіку урізання витрат на освіту на 2025 рік.