33-тя окрема механізована бригада була сформована в Ужгороді, на заході України. Її бойовий досвід значний, хоча про неї рідко згадують в інформаційному просторі. Бригаду створили ще у 2016 році, але вона була розгорнута лише на початку повномасштабного вторгнення. Основний склад — мобілізовані, проте, як зазначають у 33-й, є і добровольці.

“Еспресо.Захід” поспілкувався з Назаром Войтенковим, в.о. пресофіцера 33-ї бригади, про її бойовий шлях, складнощі бойових дій та психологічну підтримку бійців.

Бойовий шлях бригади

Наприкінці весни 2023 року бригада вирушила на свій перший бойовий напрямок у Запорізькій області, охопивши Малу Токмачку, Оріхове, Вербове тощо. Бої завершилися під Роботиним, де наша бригада однією з перших взяла участь у контрнаступі та звільненні населеного пункту, визволивши понад 30 км² території. Це був надзвичайно складний напрямок, поруч воювали більш досвідчені підрозділи, зокрема 3-тя штурмова і 47-а бригади. Контроль над селом був закріплений наприкінці осені, коли там вже точилися оборонні бої.

Тим часом, поки частина бригади утримувала оборону на Запоріжжі, деякі підрозділи, зокрема артилерійський дивізіон, озброєний натівськими 155-мм гарматами, були передислоковані на Харківський напрямок. Під Куп’янськом вони підтримували іншу бригаду, активно відбиваючи атаки росіян і знищуючи велику кількість їх сил.

Яка ситуація із забезпеченням

Наш шеврон — це меч і череп Адама. Меч символізує західну зброю, якою оснащено бригаду: танки Leopard, САУ M109L, бронемашини M113 та голландський YPR-765 (модернізований M113), а також іноземні ПТРК, стрілецьке озброєння та MaxxPro. На жаль, техніка зазнає втрат через активні бойові дії. Череп же символізує нашу участь у штурмах. Наші штурмовики відзначилися особливою мужністю під час боїв на Запоріжжі.

Особливості ведення бойових дій та досвід роботи з FPV 

На Запоріжжі ми спочатку сформували роту ударних безпілотників, яка згодом розрослася до батальйону безпілотних систем, що активно застосовує FPV-дрони різних типів. У нас є власна майстерня, а також використовуються потужні дрони-бомбери, такі як «Баба Яга». Дрони Nemesis застосовуються для знищення російських військових в окопах, бліндажах та укриттях — ми здійснюємо повітряні удари, щоб завдати їм максимальної шкоди.

Яке співвідношення сил на напрямку 

У росіян перевага в чисельності — і людей, і техніки у них більше. Тому нам справді потрібна підтримка українців у тилу, які поки що не воюють, щоб вони допомагали закривати наші збори та збори інших бригад.

Існує натівська формула «5 до 1», згідно з якою одного штурмовика має забезпечувати п’ятеро в тилу. Це здебільшого стосується логістики та підрозділів у складі Сил оборони, але тут ми звертаємося до цивільного населення. Загалом у нас, і не лише на рівні бригади, є брак особового складу, тому важко змагатися з російською армією, яка чисельно значно більша. Велика кількість знищених російських одиниць — це результат того, що їх просто дуже багато. Тож підтримка українців нам вкрай необхідна.

Які чинники допомагають стримувати ворога

Є два ключові аспекти — колективний зв’язок і колективна оборона. Один воїн не може боротися на полі самотужки — йому потрібна рація, підтримка з повітря, логістика, їжа, боєприпаси, побратими для спільного нагляду за ворогом, зброя, відпочинок, ротація, транспорт для пересування, артилерійська підтримка, протитанкова допомога. Усе це забезпечує злагоджену роботу кожного.

Наскільки важливу роль відіграє артилерія

Це озброєння, яке зустрічає ворога на підступах. Завдання артилеристів полягає не лише в підтримці піхоти, а й у тому, щоб не дозволити противнику дістатися до наших позицій: або повністю їх знищити, або поранити, підбити тощо.

Зазвичай, під час своїх штурмів росіяни підходять до нас вже пораненими або вбитими. Поранені солдати не можуть воювати ефективно, і коли артилерійські системи працюють, а багато снарядів падає поруч, це викликає значний стрес у противника, тому вони часто прибувають дезорієнтованими. Їхня техніка блукає по полях, втрачаючи маршрут і шукаючи своїх, а в цей час ми вже завдаємо їм ударів, використовуючи артилерію або FPV-дрони.

Чи є рекрутинг

На жаль, ми ще не маємо центрів рекрутингу, але влітку у нас була місія: близько місяця наші рекрутери подорожували містами заходу разом із рекрутинговою компанією. Вони демонстрували техніку, яку ми використовуємо в нашій бригаді, зокрема безпілотні системи, які є сучасним видом озброєння і показують хороші результати на полі бою. Загалом, ми щодня працюємо над рекрутингом та залучаємо нових рекрутів і добровольців, які бажають захищати свою Батьківщину.

Чому 33-ої бригади мало в інфопросторі

Ми продовжуємо комунікацію з медіа, зокрема активно говоримо на прямих включеннях про успіхи бригади та оперативну ситуацію на Курахівському напрямку. На жаль, рідко інші інформаційні ресурси підхоплюють відео з успішними бойовими операціями, і, звісно, хочеться цього більше. Іноземні та українські медіа регулярно приїжджають до нас.

Інформаційний простір дуже насичений, і є багато бригад, які також ведуть бої, тому деякі повідомлення можуть губитися. Порівняно з літом 2023 року, влітку 2024-го про нашу бригаду почали говорити частіше і більше, що також пов’язано зі зміною командування.

Чи є психологічна підтримка бійців у бригаді

Звісно! На рівні батальйонів та бригади у нас є пункти відновлення, які можуть відвідувати військовослужбовці для реабілітації психічного стану та відпочинку, щоб ефективніше повертатися на поле бою. Для них також передбачені програми відновлення. Це робочі відрядження, під час яких вони можуть подорожувати зі своїми родинами до різних реабілітаційних центрів або просто на відпочинок.

Відповідальність за відновлення військовослужбовців і їх психологічний стан покладається на спеціалістів з психологічної підтримки. Це абсолютно необхідно під час війни, і ми це усвідомлюємо в бригаді.