Данііл вчиться в одній із Ужгородських шкіл. В 11-му класі. Юнак розповідає, що в його класі три десятка учнів. За кордон виїжджати збираються  багато однокласників – і хлопців, і дівчат: «У нас разом зі мною 12 хлопців у класі. Більше половини поїде за кордон. У них там є родичі чи друзі, які й длпоожуть, зокрема й з роботою».  Юнак за кордон не поїде, хіба у складі спортивної команди. Бо він кандидат в юнацьку національну збірну країни з одного із видів спорту. Тож готується складати НМТ і вступати в український виш.

У вишах цього року абітурієнтів було менше. Це стосується і закарпатців. Краяни рушили за кордон. І не лише навчатися, але й переховуватися від можливої мобілізації. «Що стосується виїзду. Я поділяю тривогу. Ми спостерігаємо за тим, як у 10-11 класах багато дітей, особливо хлопчиків, виїжджають за кордон. Ми спонукаємо їх залишатися в Україні різними способами», сказав міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, виступаючи в Раді. Урядовець серед пропозицій залишатися молоді вдома називає якісну українську  професійну, передвищу та вищу освіту. Інший спосіб залишитися вдома, щоправда, із запізненням, запропонувала Верховна Рада – чоловіків до 25 років не мобілізовуватимуть. «Ми з Верховною Радою напрацювали Закон як входити в мобілізацію і виходити. Мобілізовуватимуть з 25-ти і вище років», – сказав Рустем Умеров, міністр оборони України.

Нині за кордоном у школах перебуває до півмільйона дітей. Та ще від 6-8 млн дорослих. Пропозицію повертатися додому та не їхати з України від української влади всі почули. А от чи дослухаються.

 

Євген Соломін

Іван Шимко