Міністерство соціальної політики спільно з премʼєр-міністром працює над пенсійною реформою. У Верховній Раді чекають на три законопроєкти від уряду.

Про це “Апострофу” у межах форуму “Діалог громадянського суспільства, бізнесу й влади: інклюзивні інституції та економічні свободи” сказала народна депутатка від фракції “Слуга народу” Галина Третьякова.

Я підтримуватиму ту конструкцію, яку вони пропонують. Там буде близько трьох законів. Їм медаль на груди, що вони це зробили“, – зауважила вона.

За її словами, основною метою змін є підвищення розміру пенсії до 60% від середньої зарплати протягом життя.

“Не можна стверджувати, що всі заплановані зміни можуть бути реалізовані, але реформу солідарного рівня варто проводити. Вони здійснюють її комплексно. Завдання полягає в тому, щоб пенсія, яку отримує українець, досягала 60% заміщення трудового доходу. Це також було моїм проханням. Як досягти 60%? Який відсоток ми можемо забезпечити на солідарному рівні? Приблизно 30-32%. Яким чином і коли буде впроваджено накопичувальну систему? Що робити з професіями, які є небезпечними, такими як сапери, які займаються гуманітарним розмінуванням? Існують професії, які під загрозою, і питання забезпечення їхніх пенсій є надзвичайно важливим”, – зазначила Третьякова.

Додаткове навантаження на роботодавця поки не очікується, каже нардепка.

Була дискусія, чи це за рахунок ЄСВ, чи це має бути частково ПДФО. Є дискусія, бо реформи ПДФО ми давно не робили… Якщо ми зменшуємо, наприклад, ПДФО і частину беремо в накопичення, яким чином компенсується це тим, хто сьогодні цей податок бере в дохід, – держбюджету чи ОМС. Це велика макроекономічна реформа, яка зачіпає велику кількість стейкхолдерів в державі, й уряд має це збалансувати“, – наголосила Третьякова.