Закон про мобілізацію передбачає, що деякі категорії військовозобов’язаних можуть отримати відстрочку від призову. Однак, вона не діятиме постійно, навіть якщо підстави залишаються. Тому відстрочку від мобілізації необхідно буде періодично продовжувати.

Повідомляє УП.Життя.

Відстрочку надають на період, що відповідає дії підстав для її отримання. Наприклад, якщо підставою є утримання трьох дітей віком до 18 років, відстрочка втрачається після досягнення повноліття однією з дітей. А студенти закладів вищої освіти втрачають її після закінчення навчання.

Згідно з урядовою постановою, відтермінування від служби діє не довше, ніж триває мобілізація. З початку повномасштабного вторгнення відстрочку надають на 90 днів (близько трьох місяців), після чого президент продовжує мобілізацію та воєнний стан новим указом.

Таким чином, відстрочка діє лише до завершення чинного указу про мобілізацію, після чого підстави перевіряються знову, і відстрочку потрібно оформлювати повторно, пояснює адвокат Андрій Новак.

Тобто, доведеться ходити до ТЦК кожних півтора, два з половиною, три місяці і подавати документи на відстрочку. Це залежить від того, як швидко її зможуть оформити. Умовно, термін дії указу закінчується в серпні. Відповідно, він закінчився, і закінчилася відстрочка, тому знову потрібно йти, приносити той самий пакет документів і очікувати на довідку“, – каже юрист.

У постанові зазначено, що для продовження відстрочки потрібно подати заяву до територіального центру комплектування у паперовій або електронній формі. Однак наразі доступний лише паперовий варіант.

“Поки що потрібно особисто йти до ТЦК, і документи на відстрочку подаються лише у паперовому вигляді. На жаль, навіть через звичайну пошту їх поки не приймають. Можливо, незабаром з’явиться така можливість та додаткові роз’яснення”, – зазначає юрист.

Документи та заяву на відстрочку розглядає спеціальна комісія при територіальному центрі комплектування. Саме вона приймає рішення про надання відстрочки військовозобов’язаному.

Якщо чоловікові відмовляють у прийнятті заяви відразу, це є порушенням закону, підкреслює Дар’я Тарасенко.

“Представник ТЦК, який приймає пакет документів, не має права на місці оцінювати їх і заявляти: ‘У вас немає підстав для відстрочки, ми не прийматимемо заяву’. Повноваження ухвалювати рішення, як позитивне, так і негативне, має виключно комісія.

Добре, коли в ТЦК радять донести відсутній документ, але категорична відмова приймати заяву на відстрочку є незаконною”, – пояснює юристка.

Особи з інвалідністю І, ІІ, ІІІ груп не підлягають мобілізації, але залишаються на військовому обліку. Вони можуть добровільно піти на службу за контрактом. Якщо людина з інвалідністю не хоче служити, їй потрібно оформити відстрочку і продовжувати її після закінчення терміну дії.

З військового обліку повністю виключають тих, кого військово-лікарська комісія (ВЛК) визнала непридатним до служби. У такому разі достатньо один раз подати заяву про виключення до територіального центру комплектування.

“Існує багато захворювань, що дозволяють отримати інвалідність, але не обов’язково є підставою для визнання повної непридатності до служби. Критерії для обох випадків не збігаються. Особи з інвалідністю можуть виконувати завдання в штабах, займатися діловодством, бути водіями, і це також вважається військовою службою,” – зазначає Андрій Новак.