20-21 вересня в Одесі відбулися матчі першого туру чоловічої Суперліги України з гандболу сезону 2024/25.

Склад команд елітного гандбольного дивізіону України залишився незмінним порівняно з минулим сезоном. До участі в чемпіонаті знову долучилися вісім команд: «Мотор» (Запоріжжя), «Одеса», «Донбас» (Донецька обл.), «Ізмаїл», «СКА-ШВСМ» (Київ), «ХНУ – ДЮСШ-1» (Хмельницький), «Карпати-ШВСМ» (Ужгород) і «СКА-Львів». Чемпіонат складатиметься з 14 турів, протягом яких кожна команда зіграє по дві гри з одним із суперників. Усього команди проведуть 28 матчів, за підсумками яких будуть визначені переможці та призери української Суперліги.

Перший тур приймала Одеса, де ужгородські «Карпати-ШВСМ» розпочали сезон матчем проти найсильнішої команди країни – ГК «Мотор» із Запоріжжя. У складі «Мотора» грають висококласні гравці з великим досвідом виступів на високому рівні, що дозволяє їм ефективно організовувати гру і розподіляти сили. Ужгородці ще жодного разу не перемагали «Мотор», тому підходили до матчу в ролі аутсайдерів.

Вже з початку матчу «Мотор» впевнено захопив ініціативу та відірвався в рахунку. Поки запоріжці демонстрували результативну гру, «Карпати» лише зрідка завершували атаки точними кидками. Перевага чемпіонів після першої половини гри склала 16 очок (25:9). У другій половині гри малюнок не змінився, і «Мотор» довів матч до переконливої перемоги – 45:19.

Другий матч «Карпати-ШВСМ» розпочали трохи впевненіше: команда під керівництвом Ростислава Ланевича відповідала на атаки суперника, і різниця в рахунку тривалий час залишалася невеликою. Однак на довгий відрізок гри зберегти рівність не вдалося. У другій половині першого тайму «Мотор» додав обертів і значно відірвався в рахунку. На перерву команди пішли з рахунком 26:11. З огляду на перебіг гри, друга половина стала формальністю, більше схожою на тренування підвищеної інтенсивності. «Мотор» упевнено завершив матч перемогою 49:23, розпочавши свій новий сезонний похід за трофеєм.

Оцінювати стан закарпатської команди ще зарано – більш чітка картина вималюється після матчів з прямими конкурентами за місця в середині таблиці.

Найбільше результативних кидків у двох стартових матчах «Карпат-ШВСМ» здійснили: Дмитро Гарбар (13 м’ячів), Ярослав Феєр (8), Олександр Місяйло (7), Олександр Польогкий (4), Владислав Моржуєв (3), Микита Кононенко (2), Олександр Криловський (2), Андрій Стрілець (2), Михайло Данило (1).

У інших матчах першого туру столичний «СКА-ШВСМ» здобув дві перемоги над «СКА-Львів» (34:24, 38:16), «Одеса» впевнено обіграла «ХНУ – ДЮСШ-1» із Хмельницького (45:23, 48:26), а «Донбас» (Донецька обл.) здолав «Ізмаїл» (31:29 після пенальті, 33:20).