У році, коли юнакові виповниться 17 років, він зобов’язаний стати на первинний військовий облік — облік призовників. Тобто, якщо хлопцеві виповнилося 16 років у 2024-му, то він має зареєструватися на облік у 2025-му, до досягнення 17-річного віку.

Для цього необхідно звернутися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Раніше юнаки обов’язково проходили медичний огляд у військово-лікарської комісії, але тепер цю вимогу скасували.

Коли та де можна стати на військовий облік?

На військовий облік призовників ставлять чоловіків віком від 16 до 25 років. Їх приписують до призовної дільниці та вносять до реєстру “Оберіг”, щоб мати інформацію про тих, кого в майбутньому можна призвати на службу. Однак приписка до призовної дільниці не означає, що чоловік може бути мобілізованим до досягнення 25 років.

Приписка до дільниць проходить щороку з січня по березень. Якщо юнак навчається в школі, то його мають повідомити про необхідність стати на облік. В іншому разі це зобов’язані зробити керівники місцевих рад, організацій чи ОСББ.

У повістці буде зазначено дату, коли потрібно прийти до центру комплектування. Раніше повістки вручали за домашньою адресою, але від цієї практики відмовилися. Зараз, зазвичай, школярів централізовано направляють до військкомату разом із класом, щоб пройти облік, пояснив адвокат Андрій Новак у коментарі “УП.Життя”.

Школярів ставлять на облік у ТЦК за місцем навчання або проживання. Якщо учень не зможе піти до військкомату разом з однокласниками, йому потрібно зробити це самостійно, але не пізніше встановленого терміну.

У разі порушення цього правила юнак або його батьки можуть бути оштрафовані на суму від 17 до 25,5 тисяч гривень.

За законом “Про військовий обов’язок і військову службу“, окрім 16-річних школярів на облік призовників до 25-ти також повинні стати:

  • ті, хто переїхали на нове місце проживання до іншого міста, селища або села (зокрема з-за кордону);
  • ті, хто отримали українське громадянство;
  • ті, хто закінчили відбувати покарання у в’язниці;
  • ті, кого відрахували із військових навчальних закладів;
  • ті, хто не пройшли базову загальновійськову підготовку.

Які документи потрібні? 

Щоб стати на облік призовників, необхідно принести до ТЦК український паспорт і подати заяву про взяття на облік. Після цього для допризовника відкриють особову справу та внесуть його дані до реєстру “Оберіг”.

Раніше у ТЦК одразу визначали ступінь придатності, але за новими експериментальними правилами, облік можливий без медогляду. Медкомісію доведеться пройти, коли у 25 років чоловік стане військовозобов’язаним і підлягатиме мобілізації, або ж раніше, якщо захоче добровільно йти на службу.

Хто може не йти до ТЦК, щоб стати на облік?

Згідно з постановою № 932, інформація про чоловіків, які звертаються до Міграційної служби для оформлення українського або закордонного паспорта, автоматично буде передана до реєстру “Оберіг”. Тобто, якщо допризовник загубив паспорт і отримує новий, його автоматично ставлять на військовий облік за даними з Демографічного реєстру.

Це нововведення стосується також юнаків, які отримують консульські послуги за кордоном. Їх також поставлять на облік через систему “Трембіта”, тому повертатися до України для цього не потрібно.

Що таке приписне посвідчення?

Після постановки на облік призовників школяр отримає свій перший військово-обліковий документ — посвідчення про приписку до призовної дільниці. У період воєнного стану цей документ потрібно постійно мати при собі або ж завантажити додаток “Резерв+” і зберігати його в електронному вигляді.

Пред’явити посвідчення можуть вимагати представники ТЦК, поліцейські чи прикордонники. Також воно необхідне для вступу до університету, працевлаштування або для виїзду за кордон.

“Держава створює всі умови для того, щоб без наявності військово-облікового документа ніхто не міг зробити нічого суттєвого. Не міг отримати послуги, які є базовими – той же паспорт, або певні довідки. Без військово-облікового документа не приймуть навіть до вищого навчального закладу”, – говорить юрист Андрій Новак.

Які обов’язки призовника?

Під час постановки на облік юнаку зазвичай пояснюють його права як призовника та інформують про правила, яких він зобов’язаний дотримуватися.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів, усі військовозобов’язані, призовники та резервісти зобов’язані:

  • після того, як переїжджають на нове місце проживання (в іншу область, район, громаду), за три дні до виїзду знятися з обліку на минулому місці і упродовж семи днів після прибуття стати на облік у новому;
  • приходити до ТЦК та СП у вказаний термін, якщо їм вручать повістку (на уточнення облікових даних, проходження ВЛК, мобілізаційне розпорядження);
  • проходити медичний огляд, якщо так вирішить комісія з питань військового обліку, комісія з направлення на проходження базової військової служби або військово-лікарська комісія;
  • проходити підготовку до військової служби, військову службу, виконувати військовий обов’язок у запасі або проходити службу у військовому резерві;
  • не рідше одного разу на п’ять років звіряти свої персональні дані з даними, які є у ТЦК та СП (у реєстрі “Оберіг”);
  • упродовж семи днів повідомляти ТЦК та СП, якщо змінилися якісь із персональних даних, які є у реєстрі;
  • за потреби надавати ТЦК та СП документи, які підтверджують право на відстрочку від служби під час мобілізації;
  • негайно повідомити ТЦК та СП, якщо втратять військово-обліковий документ.

Чи можна виїжджати за кордон? 

До досягнення 18 років юнак може вільно виїжджати за межі України, проте тільки з приписним посвідченням, якщо він його вже отримав. Згідно з новими правилами, під час виїзду призовників не знімають з військового обліку, і їхні дані залишаються в реєстрі “Оберіг”.

Ті, кого зняли з обліку до введення нововведень, мали знову стати на облік до 16 червня. Це можна було зробити через консульство за кордоном або приїхавши в Україну для особистої постановки на облік у ТЦК.

Раніше повнолітнім чоловікам забороняли перетинати кордон навіть для навчання в інших країнах. Але на початку квітня Уряд ухвалив рішення, яке дозволяє деяким студентам віком 18-22 років брати участь у програмах академічної мобільності та навчатися за кордоном протягом семестру.

Чи будуть мобілізовувати з 18 років? 

Зазвичай чоловіки стають військовозобов’язаними з 25 років. Проте існують випадки, коли особа може втратити статус призовника раніше. Наприклад:

  • після того, як пройде строкову службу (її відмінили на час воєнного стану);
  • після закінчення військового навчального закладу або військової кафедри, коли отримає молодше офіцерське звання;
  • якщо за станом здоров’я її визнали непридатною до служби в мирний час, але обмежено придатною у воєнний.

На початку вересня Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт, що забороняє мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком від 18 до 25 років. Однак документ досі чекає на друге читання. Щоб зупинити мобілізацію цих осіб негайно, потрібно видати спеціальний наказ, який також гарантуватиме, що мобілізованих не відправлятимуть на штурми.