Окремий наказ, що заборонить мобілізацію обмежено придатних до військової служби чоловіків віком від 18 до 25 років, планують опублікувати до кінця тижня. Це рішення буде ухвалене, незважаючи на розробку раніше анонсованого законопроєкту №11379-д.

Про це пише Укрінформ з покликанням на слова голови Верховної ради Руслана Стефанчука.

За словами посадовця, Верховна Рада провела закриту нараду з військовими щодо мобілізації людей до 25 років.

Насамперед Збройні сили не будуть мобілізувати таких осіб від 18 до 25 років. Це буде викладено в наказі Міноборони, який вони обіцяли видати до кінця цього тижня”, — розповів Стефанчук.

Чоловіків, які вже були мобілізовані, не залучатимуть до штурмів або інших операцій з підвищеним ризиком для життя та здоров’я.

Крім того, спікер парламенту пообіцяв, що уряд розробить законодавчі зміни для ротації та заміни вже мобілізованих, щоб зберегти їхню боєздатність. Такі обговорення планують провести до наступного засідання.

“Домовилися в цей період, який в нас буде між цим засіданням і наступним, зібратися разом і подумати, який законодавчий механізм ми можемо зробити для того, щоб забезпечити ротацію цих людей, і яка відстрочка у цьому законі буде введена… Аби вона була достатня для того, щоб вивезти вже мобілізованих. Водночас на їхнє місце завезти інших навчених, які відповідають вимогам закону про мобілізацію. Це покроковий план, щодо якого ми домовилися з військовими”, — додав Стефанчук.

Оновлений документ забороняє мобілізацію не лише обмежено придатних чоловіків віком від 18 до 25 років, але й тих, хто не пройшов строкову службу або не має військової кафедри.

Також у документі зазначено право на звільнення для осіб, які вже були призвані на військову службу.