Ужгород – місто з найдорожчою орендою житла в Україні. Вартість оренди однокімнатної квартири тут майже повністю забирає середню зарплату. Середньостатистична зарплата мешканців Ужгорода становить приблизно 20 тис. гривень на місяць. Це середнє значення серед двох з половиною тисяч вакансій, опублікованих на Work.ua за останні три місяці. Заробітні плати коливаються від 13 тис. грн до 41 тис. грн залежно від спеціалізації та рівня досвіду працівників.

Знайти квартиру для молодої сімʼї – виклик. Олександра Костьо на початку березня 2022 року у зв’язку з роботою переїхала з Виноградова до Ужгорода. Моніторила цінові пропозиції понад місяць, щоб знайти той варіант квартири на який очікували. Дівчина розповідає:

Олександра Костьо

“Ми знімали квартиру тоді ще за 4 тисячі гривень, але головною умовою від орендарів було те, щоб ми були із Закарпаття. Інколи не хочуть поселяти з дітьми чи тваринами. Зараз ми знімаємо квартиру в знайомих, але коли знову постало питання переїзду, виникли труднощі. Адже надто висока ціна і зовсім не відповідає рівню тієї квартири. Може бути дуже поганий ремонт, але за неї майже 20 тисяч просять. А десь, навпаки, менша ціна, але хороші умови. Крім того, зараз немає настільки високих заробітних плат, щоб знімати собі квартиру за таку високу ціну. І тим більше однокімнатні – це 20 тисяч плюс. Є ще ріелторські послуги, згідно з умовами потрібно заплатити за перший та останній місяць, і частину ріелтору. Замислюєшся, що за оренду житла це надто багато. Ще іноді буває таке, що стан квартир, які пропонують на фотографіях, не відповідає реальності. Фотографії можна замалювати, відфотошопити, а вживу воно зовсім інше. Проблема і в розташуванні. Складно знайти доступний район. Розглядали варіанти, які були за межами Ужгорода. Це мало б бути дешевше, проте виходило так, що звідти немає, як добратися. І доводилося б витрачатися на доїзд. Також треба ще за будинком дивитися, прибирати всю територію, косити траву. Це багато витрат”.

Схожа ситуація і в Ренати Онисько. Шукали з чоловіком квартиру понад місяць. Вкластися в запланований бюджет молодій сімʼї, яка чекає на поповнення так і не вийшло:

Ренати Онисько

“Знайти квартиру складно, особливо, коли обмежений бюджет. Варіантів майже не було, але якщо і були, то хотіла плакати від побаченого: кухня і ванна в одному місці. Не розумію, як можна таке здавати і за таку велику суму. Шукали на OLX, DIM.RIA, Facebook. Пощастило знайти більш менш нормальний варіант за два дні до виселення з попередньої квартири, коли вже не очікували. При поселенні запитували чи маємо дітей та тварин. Була уже на 7 місяці вагітності. Найсумніше те, що моя місячна зарплата на той момент, бо уже в декреті, відповідала місячній оренді за квартиру. Важко тим, хто живе сам і більше немає додаткових фінансових доходів. Після довгих пошуків знайти квартиру можна за більш менш прийнятну ціну, порівняно з іншими пропозиціями, проте доведеться докласти чимало зусиль та енергії”.

Підвищення цін на житло пов’язане з повномасштабною війною, оскільки Закарпаття вважається найбільш безпечним регіоном в країні. Крім того, місцева влада не вводила комендантську годину. Це робить Ужгород та Закарпаття в цілому привабливим для орендарів, але житло все ж залишається переоціненим. Хоча ажіотаж за оцінкою ріелторів знизився.

Роман Перегинець, голова закарпатського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України, зазначає:

Роман Перегинець

“На сьогоднішній день стан ринку нерухомості з приводу оренди відносно в попиті зменшився. На ринку нерухомості є більше пропозицій, ніж бажаючих зняти житло. Тобто вільних помешкань стало на сьогоднішній день більше, ніж було у 2023 році. На це вплинула війна: політичні та економічні зміни. Закарпаття стало найбільш відносно безпечним краєм, попит стрімко зріс. Сюди приїжджали люди майже з усіх регіонів України. Особливий наплив був 2022-го та перша половина 23-го року. Потім ажіотаж ринку нерухомості на Закарпатті почав потрохи змінюватись. Багато хто з людей зрозуміли, що їм підходить чи не підходить цей край. Хтось звик жити в масштабніших містах, де є більша можливість знайти для себе робочі місця. На Закарпатті маленькі міста, і з робочими місцями важче. А ще багато ВПО і наших краян, маючи можливість, виїжджали за кордон”.

За словами голови асоціації ріелторів, зменшення цін на ринку житла буде залежати від економічної ситуації в країні. Поки що питання номер один – закінчення війни.

Ціни до повномасштабного вторгнення і тепер:

Вартість оренди однокімнатної квартири з гарним ремонтом сягала 200-250 доларів. Двокімнатна – 300-350 доларів. Сьогодні ж однокімнатна (півторакімнатна) середнього сегменту коштуватиме від 350 до 500 доларів. Двокімнатна сягає ціни від 450 до 800 доларів. Є й за 1200-1300 (залежить від комплексу). Наприклад, вартість оренди квартири від компанії Gazda, яка забудовує ЖК “GREEN LAND”, “PARKLAND”, “Residents Park”, на сьогодні може бути 1000-1200 доларів. 

У Києві середня вартість оренди однокімнатної квартири сьогодні приблизно становить 370-380 доларів на місяць. До прикладу, в Деснянському районі можна знайти квартиру приблизно за 200 доларів, а на Печерську – за 770-780 доларів. До повномасштабного вторгнення, середня оренда однокімнатної квартири в Києві була 270 доларів на місяць (статистика Rieltor.ua).

Після повномасштабного вторгнення ціни на оренду квартир різко зросли і тепер значно перевищують середню зарплату мешканців Ужгорода. Для багатьох зняти житло стало непосильним завданням, оскільки орендні ставки перевищують навіть столичні пропозиції. Це ще раз підкреслює високий попит на житло у Західному регіоні.

Текст: Тетяна Шевчук, відео: Юлія Дердюк