ГО ФОРЗА провели на Слов’янській набережній в місті тепловізійний моніторинг для визначення різниці температур між різними поверхнями та об’єктами під час найспекотнішого часу доби. 

Результати показали вражаючі відмінності, що підкреслюють необхідність впровадження заходів для покращення мікроклімату в місті.

Різниця температур

Заміри тепловізором проводились з 13:30 до 14:30, коли спека була на піку. Основні результати показали наступне:

  • Температура оголеної землі була на 20 градусів вищою, ніж температура трави висотою понад 15 см.
  • Нещодавно скошена трава була на 10 градусів прохолоднішою за оголену землю.
  • Температура поверхні бетонної плитки (ФЕМ) та асфальту в тіні та на сонці відрізнялася на 15-20 градусів.
  • Різниця температури стовбурів дерев в тіні та на сонці перевищувала 20 градусів.
  • Дерев’яні лавиці на сонці нагрівались до 64 градусів, тоді як у тіні їхня температура складала 34 градуси.

 

Вплив на комфорт мешканців

Такі великі температурні коливання вказують на те, що міське середовище може значно нагріватися через велику кількість твердих покриттів і відсутність достатньої кількості зелених зон. Це створює дискомфорт, а іноді й серйозні загрози для здоров’я для мешканців та збільшує витрати на охолодження будівель. Найкращим природним ресурсом тіні в місті – дерева. Раніше ми вже писали про те, як доглядають в нашому обласному центрі за насадженнями

Шляхи вирішення проблеми

Хоч ми не можемо змінити температуру повітря, місто має можливість втілювати заходи, спрямовані на покращення мікроклімату. Представниця ГО ФОРЗИ Наталія Волошин наголошує, що можна дотримуватися певних кроків, які допоможуть сформувати комфортний мікроклімат у спекотний період в місті:

«Варто дотримуватися правильного планування забудови і висотності будинків для забезпечення руху повітря. Необхідно зберігати повноцінне формування деревної рослинності в місті: достатня площа зелених зон зі здоровими деревами та частота і рівномірність їх розташування по всій території міського середовища; змінити практики викошування трави (залишати площі з різнотрав’ям, не скошувати траву під нуль) та впроваджувати заходи з обводнення: створення на газонах та узбіччях вулиць заглиблень для затримки вологи в місті. Всі ці заходи давно практикуються в європейських та американських містах. У вільному доступі є багато методичних матеріалів, у тому числі українською мовою. Нічого нового вигадувати не потрібно, достатньо вивчити ці питання і втілювати їх на практиці».

Тепловізійний моніторинг в Ужгороді ще раз підкреслює: озеленення та правильне планування міста значно зменшують нагрівання поверхонь, покращуючи комфорт мешканців. Тому необхідно не тільки подбати про створення нових зелених зон у місті, а й навчитися правильно здійснювати догляд за тими деревами, які у нас вже є. 

Тетяна Лесюк, Юлія Дердюк