В Ужгороді нещодавно відбулися навчання з дегустації та аналізу молодих вин урожаю 2024 року, які планують проводити й в інших районах Закарпаття.

Як говориться у повідомленні Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття у Facebook, навчання провела експертка ФАО, професор Оксана Ткаченко.

Організатори вважають цю ініціативу важливим кроком у розвитку виноробства в регіоні, оскільки:

  • молоде вино є фундаментом для майбутнього врожаю;
  • дегустація та сенсорний аналіз дозволяють виноробам оцінити потенціал вин, виявити недоліки та вдосконалити технологічні процеси;
  • підвищення кваліфікації виноробів сприяє створенню якісного продукту, що відповідає європейським стандартам;
  • сучасні знання й методи допомагають покращити смак і аромат вина, підвищуючи його конкурентоспроможність на ринку.

«Для виноробів це нагода здобути знання, що сприятимуть покращенню якості їхньої продукції, а для виноградарів — можливість краще зрозуміти, як їхня праця впливає на кінцевий результат. Це навчання про довіру до своєї справи, про науку, яка стає традицією, і про вина, які є гордістю Срібної Землі», — зазначили організатори.

На заході чотири приватні винороби з Ужгородського району представили свої молоді вина на дегустацію й отримали консультації щодо покращення їхньої якості.

Наступні навчання заплановані:

  • 19 грудня — село Бене, дегустаційний зал родини Параски (початок о 10:00);
  • 20 грудня — Мукачево, кафе «Промінь», вул. Г. Сковороди (початок о 09:00).