16 грудня, з наближенням Різдва Христового, ГО Pro Cultura Subcarpathica організувала майстерню в етнографічному музеї села Великі Береги, що на Берегівщині.

Повідомляє Карпатський об’єктив.

Очікування та підготовка до різдвяних свят завжди наповнені особливою радістю, оскільки в цей час ми готуємо свій внутрішній світ і простір довкола до зустрічі зі світлом, до народження Ісуса в наших серцях, до зустрічі з родиною та родом. Від того, чим ми наповнимо цей час, залежить наш настрій і наше сприйняття свята.

Дідухи, павуки з соломи, зірки на вікнах, витинанки, свічники, святкові рушники та скатертини створюють особливий різдвяний настрій та наповнюють дім урочистою красою. Більшість цих атрибутів можна створити власноруч.

Заняття розпочалося з ознайомлення облаштування сільської хати меблями, чистої кімнати, а потім різними кухонними знаряддями, мідною ступкою, ручними жорнами, ситами.

Перш ніж учасники заходу почали виготовляти традиційні ялинкові прикраси з соломи, програмний менеджер ГО Pro Cultura Subcarpathica Адель Гал розповіла про те, як багато десятиліть тому люди чекали на народження Спасителя, як готувалися до свята та як відзначали релігійну подію. Вона звернула увагу на те, що для виготовлення ялинкових прикрас використовували те, що було в їхньому середовищі: солому, яблука, горіхи, шишки, пряжу.

Під керівництвом Андреа Кепіч діти з великим ентузіазмом взялися до роботи, і завдяки їхнім вмілим рукам з’явилися перші солом’яні зірочки, ватні кульки та цукерки.

Посеред заняття до майстерні завітав вертеп «Бетлехем». На майстер-класі хлопці та дівчата змогли навчитися створювати традиційні атрибути до різдвяних свят, дізнатися про їх значення та застосування. Також вони колядували та надихнулися святковим настроєм, відчули глибину традицій.

Для дітей господиня музею Пірошка Олас приготувала в печі традиційну домашню випічку з маком і волоськими горіхами.