У Карпатському регіоні побільшало випадків отруєння грибами.

Про це пише Карпатський лісовий офіс.

Карпатський лісовий офіс коротко нагадує ознаки, за якими можна розрізнити їстівні та отруйні гриби:

– Отруйні гриби мають яскраві кольори.
– Їстівні гриби мають приємний запах, тоді як отруйні часто пахнуть різко, нагадуючи ліки чи хлор.
– Зріз ніжки отруйного гриба змінює колір на синій або фіолетовий.
– Комахи та мушки не сідають на отруйні гриби. Якщо на шапці є комахи, гриб, ймовірно, їстівний.
– Якщо гриб викликає сумніви — краще його не брати.
– Ніколи не пробуйте незнайомі гриби на смак, оскільки отруєння може статися негайно.
– Уникайте перерослих грибів або тих, у яких важко визначити, чи вони отруйні.
– Обов’язково перевіряйте гриби вдома, особливо ті, що збирали діти.
– Рекомендується йти на збір грибів з досвідченим грибником, який зможе наочно показати відмінності між їстівними та отруйними грибами.

Отруєння грибами важко піддається лікуванню, і життя постраждалого залежить від своєчасної медичної допомоги. Перші ознаки отруєння з’являються через 4-8 годин після споживання.

Симптоми можуть включати нудоту, блювоту, сильний біль у животі, пронос, холодний піт, слабкість, судоми та порушення роботи серця. У деяких випадках виникають марення або галюцинації.

Важливо пам’ятати, що отруєння грибами може призвести до летальних наслідків.