На брифінгу в Ужгородському прес-клубі начальник відділу рекрутингу та комплектування Закарпатського ОТЦК та СП Сергій Шахлевіч пояснив особливості підписання контракту, розповів про додаткові соціальні гарантії для контрактників, а також про те, як правильно пройти шлях від цивільної особи до професійного військового.

Про це повідомляє Mukachevo.net.

Сергій Шахлевіч зазначив, що під час воєнного стану призов не є єдиним способом комплектування ЗСУ, і можливість вступу на військову службу за контрактом залишається актуальною. Добровольці складають основу, кістяк і базу будь-якої сучасної армії, і ЗСУ є однією з найсучасніших армій світу.

«Підписання контракту зі Збройними Силами України відкриває перед майбутніми військовими більше можливостей, ніж призов за мобілізацією. Окрім можливості самому обирати фах і підрозділ, в якому є бажання служити, держава також забезпечує певні соціальні гарантії контрактнику та його родині”, – зазначив Сергій Шахлевіч.

Контрактники мають можливість обрати будь-яку спеціальність, а за бажання можуть змінити професію, оскільки працюють навчальні центри. Також є варіанти посад у частинах Закарпатської області, зокрема у тилових підрозділах та підрозділах спеціального транспорту, куди також запрошують добровольців.

«Ті, хто не чекає повістки, самі можуть обирати військову частину, яка подобається. Адже військова служба по мобілізації, де є державний розподіл, такого запропонувати не може. Контрактники не тільки обирають стабільне грошове забезпечення, і забезпечення всім необхідним. Людина там знаходить побратимів, посестер», – каже Сергій Шахлевіч.

Алгортим підписання контракту такий: бажання вступити до лав ЗСУ, пошук посади на сайтах, наприклад, https://lobbyx.army/, https://defence.robota.ua/ та інші, пошук контактів військової частини та вимог для конкретної посади, отримання рекомендаційного листа від обраної частини. «Все те саме можна зробити в ТЦК, з людиною буде працювати наш інструктор, який допоможе зібрати пакет документів», – каже Сергій Шахлевіч.

Військові-контрактники також отримують соціальні гарантії. При підписанні першого контракту зі Збройними Силами України передбачена одноразова виплата, яка у 2024 році становить від 24 224 до 30 280 гривень залежно від звання.

Крім того, контрактникам надаються виплати від місцевих адміністрацій. Військові забезпечуються медичним обслуговуванням та житлом, а також отримують компенсацію за оренду житла.