Юлія Савинська, вимушена переселенка з Краматорська, заснувала майстерню крафтового шоколаду в селі Букове Берегівського району, куди переїхала з родиною на початку повномасштабного вторгнення. Свою продукцію вона відправляє по всій Україні.

Про це повідомляє Суспільне.

“З початку повномасштабного вторгнення нам довелося закрити наші заклади, оскільки ми мали кав’ярню і кондитерську на різних адресах. Це було небезпечно, працівниці виїхали в безпечні регіони, і ми також переїхали на Закарпаття. З березня 2022 року ми тут. Спочатку я працювала пекарем і кондитером в одному з закладів у Хусті, але згодом зрозуміла, як мені бракує драйву від ведення власного бізнесу”, — поділилася Юлія Савинська.

Юлія перевезла частину обладнання з Краматорська, а інше придбала за грантові кошти.

“Столи й полички я змогла привезти з кондитерської, але спеціального обладнання для шоколаду у мене не було, щоб робити це правильно й ефективно. Наприклад, один меланжер я купила за власні кошти, а другий — завдяки грантовій програмі. Ванна для шоколаду, а також інші механізми й додаткове обладнання були придбані завдяки грантовим програмам”, — розповіла Юлія Савинська.

Юлії допомагає у виготовленні шоколаду її восьмирічна донька Орина. Майстриня зазначає, що використовує для виробництва шоколаду какао-боби, вирощені у Венесуелі.