Національний музей «Київська картинна галерея» видав унікальну книгу «Закарпатська школа живопису», яка містить понад 100 робіт закарпатських художників різних поколінь.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Видання зібрало понад сто творів закарпатських митців різних поколінь, щоб дослідити унікальне явище в українському мистецтві – «Закарпатський Барбізон». У каталозі представлені роботи творців-засновників традицій школи, представників старшого і молодшого поколінь, а також митців-нонконформістів: від 1920-х і до сьогодення. Альбом є продовженням однойменної виставки, яка відбувається у Національному музеї «Київська картинна галерея»», – розповіла кураторка проєкту Олена Боримська.

Видання представляє жанрове різноманіття закарпатського живопису, зокрема пейзажі, які зображують Карпати та міські й сільські краєвиди, створені такими митцями, як А. Кашшай, А. Мартон, З. Шолтес, В. Габда та І. Шутєв. Твори закарпатської школи вирізняються фольклорними мотивами, що відображені в роботах Ф. Манайла, В. Микити, Ю. Герца та Т. Данилича. Значну частину портретів і натюрмортів, включених у видання, створив Г. Глюк.

Кураторка зазначила, що основними рисами творчості художників цієї школи є життєствердність, чутливе сприйняття навколишнього світу та діалог із різними стильовими напрямами. Це проявляється у виразній кольоропластиці й розмаїтті мистецьких форм – від фігуративного живопису до абстрактних композицій і сакральних, народних мотивів. Видання також містить матеріали, що висвітлюють експозиційні особливості закарпатської школи.

Основу альбому складає багатий візуальний матеріал: 142 зображення робіт представників закарпатської школи живопису та експозиції виставки. Видання доповнене біографіями художників та статтями, що пояснюють концепцію виставки та надають уявлення про феномен закарпатського мистецького осередку.

Оригінали робіт та сам альбом можна побачити, відвідавши виставку «Закарпатська школа живопису» у Національному музеї «Київська картинна галерея», яка триватиме до 27 жовтня.