У ЗСУ існує брак чоловіків, здатних виконувати небойові завдання. Зокрема, мова йде про роботу з документацією, яку можуть виконувати чоловіки від 60 років або молодше 25 років.

Відповідну заяву зробив командир підрозділу ударних безпілотників “Орден Сантьяго” Ігор Луценко. Засновник Центру підтримки аеророзвідки вважає, що на даний момент говорити про масштабну демобілізацію не можна. Проте можливі індивідуальні ротації, коли чоловіки певний час виконують бойові завдання, а потім мають відпочинок.

За словами військовослужбовця, в Україні є перспектива “вічної війни” із Росією, тому можна заходити у цей режим:

“Що я маю на увазі: якби люди (умовно 60+ чи 25–) могли найматися в штат ЗСУ і робити визначений відносно безпечний перелік робіт. От у нас зараз знову нове місце дислокації. Цю всю організаційну роботу й ремонт що, мають рядові солдати обов’язково робити? Ні. А бухгалтери в штабі чи ці всі діловоди, їм потрібно бути військовослужбовцями? Я вважаю, що ні. У такий спосіб ми б вивільнили колосальний ресурс”, – цитує військовослужбовця “Громадське””.

Луценко зазначив, що деякі завдання в армії можуть виконувати цивільні особи. Для цього необхідно поліпшити управлінські процеси, а не зберігати старі підходи.

Він підкреслив, що в тилу є багато людей, які безпідставно залишаються без роботи, що призводить до збільшення терміну перебування на фронті для інших. Наразі спостерігаються “недоцільні ротації”, коли чоловіків можуть відправити на відпочинок у “дистанційні зони” на кшталт Чорнобиля.

Ігор Луценко вважає, що щонайменше 20-30% зусиль навіть у бойових підрозділах йдуть на обслуговування власних потреб та армії, і така кількість діловодів не є необхідною. Багато людей “можуть чудово воювати”, але замість цього займаються “паперовою роботою”.

“У нас є частина людей, які воюють і розуміються на цьому. А є люди, які не воюють і не хочуть цього розуміти, зате керують. Треба якась нова хвиля людям у цій війні”, – пояснив представник ЗСУ.