З 10 листопада в Європейському Союзі запрацює нова IT-система EES (Entry-Exit System), що змінить процедуру в’їзду до країн ЄС для українців.

Про це інформує Кабінет міністрів.

Як відомо, нова система автоматично реєструватиме в’їзд та виїзд усіх іноземців до країн Шенгенської зони.

Ця система запроваджується для спрощення перетину кордону, підвищення безпеки за рахунок біометричних документів та запобігання використанню підроблених документів. Вона також спрямована на боротьбу з нелегальною міграцією.

Система одноразово збиратиме відбитки пальців та фотографії обличчя осіб, які перетинають кордон, і зберігатиме ці дані протягом трьох років, роблячи штампи у паспорті непотрібними.

Реєстрація проходитиме автоматично через термінали самообслуговування.

Отже, при виїзді за кордон прикордонники спочатку збиратимуть біометричні дані. Якщо людина відмовиться їх надавати, їй буде відмовлено у перетині кордону.

При кожному наступному перетині кордону потрібно буде сканувати свій паспорт у терміналі самообслуговування.

В уряді підкреслили, що нові правила перетину кордону не скасовують безвізовий режим.

Як повідомлялося раніше, речниця Європейської комісії зазначила, що до весни 2025 року ЄС планує впровадити систему EES і ETIAS (European Travel Information and Authorisation System), яка зобов’яже мандрівників з безвізових країн сплачувати збір у розмірі 7 євро раз на три роки для авторизації своїх поїздок.

Терміни запуску системи кілька разів переносили, у тому числі через потребу у додатковому фінансуванні та у технічному законодавстві, яке зрештою ухвалили лише у 2021 році. Тоді в Брюсселі очікували, що систему ETIAS можна буде запустити з початку 2022 року, але дати щоразу доводилося перенести.

Нова схема передбачає, що після запуску та після перехідного періоду в’їзд українців до ЄС за біометричним паспортом буде можливий у разі попередньої реєстрації (авторизації) у новій системі.

Детальніше про те, як працюватиме система ETIAS, читайте у статті “Української правди” “Нові правила безвізу: як українців пускатимуть до ЄС з 2022 року“.