З 19 вересня набули чинності зміни до програми державного іпотечного кредитування «єОселя», затверджені урядом 16 серпня 2024 року. Ці зміни, перш за все, стосуються молоді до 25 років та членів сімей внутрішньо переміщених осіб.

Згідно з постановою Кабміну, молодь до 25 років може купити житло в рамках державної програми «єОселя», внесши перший внесок у розмірі 10% від вартості. Раніше цей внесок становив 20%, що вдвічі більше.

Для інших категорій мінімальний розмір першого внеску залишиться на рівні 20%, але є можливість сплатити більше.

Особи, які втратили житло внаслідок війни та отримали державні сертифікати «єВідновлення» для компенсації збитків, можуть використовувати ці сертифікати для оплати першого внеску при купівлі житла за програмою «єОселя».

Раніше іпотечна ставка за програмою становила 3% для пільгових категорій (військові, медики, освітяни) та 7% для інших громадян, але тепер вона діятиме лише протягом 10 років. Після цього терміну ставка зросте до 6% для пільговиків і 10% для решти позичальників.

Міністерство економіки вважає, що підвищення ставки з 11-го року не суттєво вплине на фінансове навантаження на позичальника, оскільки сума нарахованих відсотків через 10 років зменшиться удвічі завдяки погашенню основної суми кредиту.

Зміни в програмі «єОселя», які стосуються внутрішньо переміщених осіб, вступлять в силу в грудні 2024 року. Це означає, що члени родини ВПО першого ступеня споріднення (батьки/батьки подружжя, діти/діти подружжя або усиновлені, а також подружжя) зможуть брати участь у програмі. Однак житло за цією програмою має купуватися на користь ВПО і з її згоди.

Зміни в програмі «єОселя», які стосуються внутрішньо переміщених осіб, почнуть діяти в грудні 2024 року. Це означає, що члени родини ВПО першого ступеня споріднення (батьки/батьки подружжя, діти/діти подружжя або усиновлені, а також подружжя) зможуть брати участь у програмі. Однак житло повинно купуватися на користь ВПО і з її згоди.

Усі кредитні договори за програмою «єОселя», укладені до 19 вересня 2024 року, залишаються чинними на попередніх умовах.

Останні зміни до програми «єОселя» були внесені урядом торік. Вони набули чинності 1 січня 2024 року і стосувалися категорій житла, яке можна придбати за програмою. Зокрема, до неї додали приватні будинки та таунхауси.

Державна програма «єОселя» розпочала свою роботу в жовтні 2022 року. Згідно з даними ПрАТ «Укрфінжитло», яке реалізує цю програму, в ній взяли участь майже 13 тисяч осіб, які отримали кредитування на суму 20,7 млн грн.