Служба безпеки України зібрала докази проти Сергія Кірієнка, першого заступника керівника адміністрації президента РФ, який активно сприяє війні проти України.

Кірієнко, довірена особа Путіна, після початку повномасштабного вторгнення РФ став “куратором” тимчасово окупованих районів Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Він контролює діяльність окупаційних адміністрацій, займаючись кадровими питаннями та примусовою інтеграцією захоплених територій до законодавчого поля Росії.

Кірієнко безпосередньо брав участь в організації псевдореферендумів та відповідав за результати “голосування”. Восени 2023 року він особисто вручав “документи” на призначення керівників місцевих окупаційних адміністрацій. Крім того, він координує медіаресурси Кремля, що поширюють ідеологію рашизму на тимчасово окупованих територіях.

На підставі зібраних доказів СБУ повідомила Кірієнку про заочну підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України, включаючи пособництво у веденні агресивної війни, публічні заклики до зміни території України, виправдовування збройної агресії РФ та незаконний перетин державного кордону України.

Слідчі дії тривають, і вживаються заходи для притягнення Кірієнка до відповідальності за його злочини проти України. Розслідування проводиться під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.
Управління СБ України в Закарпатській області