Верховна Рада України ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду (МКС), що забезпечує повноцінне приєднання країни до цього міжнародного органу. За рішення проголосували 281 народний депутат.

Перед голосуванням депутати отримали листи підтримки від Генштабу ЗСУ та керівника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова.

Президент Володимир Зеленський 15 серпня подав до Верховної Ради пакет законопроєктів про ратифікацію Римського статуту. Водночас Україна ратифікує статут із застереженням, що протягом семи років після набуття чинності законом, Україна не визнаватиме юрисдикцію МКС щодо своїх громадян у контексті злочинів, передбачених статтею 8 статуту. Деталі реалізації цього положення залишаються невизначеними, враховуючи, що Україна вже дозволила МКС розслідувати злочини на своїй території.

Україна планує приєднатися до оновленої версії статуту, яка включає статтю 8bis, додану після Кампальських поправок 2010 року, що передбачає відповідальність за злочин агресії. Однак, ратифікація діє ретроспективно, і відповідальність не поширюється на держави, що не ратифікували ці поправки, зокрема Росію, яка не є членом МКС. Через це Україна й надалі працюватиме над створенням спеціального трибуналу для притягнення керівництва РФ до відповідальності за агресію 2022 року.

Офіс Президента пояснив, що ратифікація Римського статуту дасть Україні більше можливостей для притягнення російських воєнних злочинців до відповідальності. Україна підписала Римський статут ще у 2000 році, але не ратифікувала його до цього часу, попри рекомендації Ради нацбезпеки та оборони у 2015 році. Серед причин затримки було побоювання, що МКС може переслідувати українських громадян.

Європейська правда