За січень-червень 2024 року працівники Закарпатської митниці задокументували 430 протоколів про порушення митних правил. Загальна вартість предметів правопорушень склала 85,4 млн грн, повідомляє управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил.

У переліку вилучених товарів: транспортні засоби на майже 30 млн грн, продовольчі та промислові товари на 34 млн грн, тютюнові вироби на понад 14 млн грн, валюта на 8 млн грн, а також зброя, боєприпаси, наркотичні та психотропні речовини.

Сума протоколів не остаточна, оскільки в трьох справах вартість предметів ще не встановлена експертами. За 117 протоколами предмети правопорушень вже вилучені на суму 17,7 млн грн.

Більшість правопорушень було зафіксовано при в’їзді на територію України – 295 справ на суму 62,3 млн грн. При виїзді з країни було заведено 135 справ на суму понад 23 млн грн.

Найпоширенішими порушеннями були недекларування товарів, перевищення строку тимчасового ввезення або вивезення товарів, переміщення товарів через кордон з приховуванням від митного контролю, порушення термінів доставлення транспортних засобів до митниці призначення, а також неправомірне звільнення від сплати митних платежів або їх зменшення.

До правоохоронних органів направлено 112 повідомлень про кримінальні порушення, які здебільшого стосуються виявлення підробних документів, незаконного переміщення наркотичних та психотропних речовин, прекурсорів, зброї та боєприпасів, виробів військового призначення, а також тютюнових виробів без акцизних марок.

Закарпатська митниця